4 petua mudah yang akan melindungi data anda dalam rangkaian sosial

1. Membolehkan pengesahan dua faktor

Saya tidak akan mencadangkan mencipta kata laluan rumit atau menggunakan program penjana khas: anda sudah tahu. Tetapi ada satu lagi fungsi yang boleh didapati di semua rangkaian sosial dan membantu melindungi akaun – pengesahan dua faktor.

Apabila ia berfungsi, sebagai tambahan kepada kata laluan, rangkaian sosial akan meminta anda memasukkan kod khas dari mesej SMS atau penjana kod. Ini adalah faktor perlindungan kedua. Inilah caranya untuk membolehkan pengesahan dua faktor dalam rangkaian sosial yang popular.

Pemberian dua faktor

VKontakte

Pergi ke bahagian tetapan, pilih tab “Keselamatan”. Dalam medan “Cara untuk mendapatkan kod keselamatan”, konfigurasikan nombor telefon, kod sandaran dan aplikasi untuk menghasilkan kod.

Facebook

Pergi ke bahagian tetapan, pilih tab “Keselamatan”. Klik “Sahkan log masuk” dan dayakan pengesahan dua faktor. Secara lalai, kod dalam mesej SMS akan berfungsi sebagai tahap perlindungan kedua.

Pengesahan dua faktor di Facebook

Instagram

Buka tetapan aplikasi Instagram mudah alih. Dalam bidang “Akaun” pergi ke pautan “Pengesahan dua faktor” dan hidupkan item “Memerlukan kod keselamatan”. Anda perlu menambah nombor telefon yang mana kod SMS akan datang apabila anda memasukkan Instagram.

Pengesahan dua faktor dalam Instagram

Rakan sekelas

Buka tetapan, pergi ke tab “Asas” dan pilih “Perlindungan Dual”. Masukkan nombor telefon dan kod yang akan datang melalui SMS. Jika dikehendaki, konfigurasikan kod sandaran dan aplikasi penjana kod.

Pemberian dua faktor dalam Odnoklassniki

2. Konfigurasikan aplikasi dan tapak pihak ketiga

Pemaju membuat program khas untuk rangkaian sosial. Contoh terang – pemain untuk rakaman audio “VKontakte” atau aplikasi yang menganggap tetamu dalam profil Instagram. Walau bagaimanapun, aplikasi sedemikian sering mencuri data peribadi dan tidak boleh dipercayai.

Akses maklumat profil anda Permohonan untuk menganalisis halaman di Instagram

Kami juga sering menggunakan data rangkaian sosial untuk mendaftar dengan cepat di tapak dan perkhidmatan tanpa memasukkan e-mel dan kata laluan. Laman tersebut juga mendapat akses ke profil rangkaian sosial anda. Sebagai contoh, fungsi sedemikian adalah dalam sistem komentar HyperComments, yang disambungkan ke Lifehacker.

Kebenaran dengan rangkaian sosial

“Amplifer” juga menggunakan akaun dalam rangkaian sosial, supaya pengguna boleh mendaftar dengan cepat dalam perkhidmatan dan mula bekerja. Kami tidak memindahkan data kepada pihak ketiga – kami boleh dipercayai.

Pertama, saya menasihati anda untuk tidak menggunakan aplikasi pihak ketiga untuk rangkaian sosial, pilih yang rasmi. Kedua, gunakan log masuk cepat melalui rangkaian sosial sahaja di laman web yang anda pasti. Ketiga, periksa aplikasi mana yang telah diakses profil anda, dan konfigurasikan izin untuk data anda.

VKontakte

Pergi ke tetapan dan pilih bahagian “Tetapan Aplikasi”. “VKontakte” akan menunjukkan program pihak ketiga yang mempunyai akses kepada data anda. Anda boleh mengkonfigurasi aplikasi yang boleh menghantar pemberitahuan, dan pilih program yang akan dipaparkan di bar sisi. Untuk melumpuhkan akses aplikasi ke profil anda, klik pada butang yang sepadan.

Facebook

Buka tetapan, pilih tab “Aplikasi” – senarai program yang menggunakan akaun Facebook anda akan muncul. Anda boleh mengkonfigurasi data mana yang akan diakses oleh program, atau membuangnya dari profil Facebook anda.

Konfigurasikan akses aplikasi di Facebook

Instagram

Buka versi web Instagram dan pergi ke halaman profil anda. Klik “Edit Profil” dan pilih tab “Aplikasi dengan Kebenaran”. Perkhidmatan ini akan menunjukkan program yang menggunakan maklumat profil anda. Untuk melumpuhkan aplikasi pihak ketiga, klik “Membolehkan semula akses.”

Mengkonfigurasi akses ke data Instagram

Rakan sekelas

Pergi ke tetapan dan buka tab “Aplikasi pihak ketiga”. Rangkaian sosial memaparkan program yang menggunakan data akaun anda dalam Odnoklassniki.

Menyediakan akses kepada data Odnoklassniki

3. Konfigurasikan privasi maklumat peribadi anda

Pengguna rangkaian sosial berkongsi maklumat yang berbeza: foto, senarai kawan, komuniti dan lain-lain lagi. Adalah lebih baik untuk melihat data ini hanya bulatan tertentu: hanya anda, kawan atau kawan kawan. Saya memberitahu anda bagaimana untuk menyediakan privasi data.

VKontakte

Dalam tetapan, pilih pilihan “Privasi”. Terdapat empat bidang utama: “Halaman saya”, “Penyertaan di halaman”, “Hubungi saya” dan “Lain-lain”.

Halaman saya

Di sini anda boleh mengkonfigurasi siapa yang akan mendapat akses kepada maklumat asas halaman, gambar bertanda, senarai kumpulan, rakaman audio, hadiah dan data lain.

Menyesuaikan Halaman Saya

Saya menasihati anda untuk menutup akses kepada rakan tersembunyi, senarai foto yang disimpan dan maklumat tentang lokasi foto. Selebihnya terpulang kepada anda.

Penyertaan pada halaman

Dalam “Penyertaan di halaman”, anda boleh memilih siapa yang melihat komen tersebut ke catatan anda dan penyertaan pengguna lain di halaman anda. Anda juga boleh memilih siapa yang boleh meninggalkan nota pada halaman anda dan mengulas pada nota anda.

Ini semua bergantung pada bagaimana anda ingin menjadi terbuka dan sama ada rakan anda meninggalkan mesej pada halaman tersebut. Jika tidak, anda boleh menutupnya dengan selamat untuk rekod orang lain.

Hubungi saya

Di sini anda boleh mengkonfigurasi siapa yang boleh menulis mesej peribadi anda, menjemput anda ke komuniti dan aplikasi. Anda juga boleh memilih pemberitahuan yang dihantar kepada rakan.

Jika anda menggunakan “VKontakte” hanya untuk surat-menyurat, melihat berita dalam pita dan mendengar muzik, anda boleh menutup akses kepada jemputan kepada komuniti dan aplikasi.

Untuk bahagian di atas “VKontakte” menawarkan beberapa pilihan untuk menetapkan privasi. Tetapan ini fleksibel:

 • Semua pengguna sotsseti.
 • Hanya kawan anda.
 • Kawan dan kawan kawan.
 • Hanya anda.
 • Semua pengguna kecuali dipilih.
 • Beberapa kawan.
 • Beberapa senarai kawan.

Lain-lain

Dalam bahagian “Lain-lain”, anda boleh mengkonfigurasi siapa yang akan melihat halaman “VKontakte” anda dan sekatan mana yang akan dilihat rakan anda dikemas kini. Jika anda ingin menutup kepompong, kemudian nyahdayakan keupayaan untuk mengindeks laman anda dengan enjin carian dan pemberitahuan rapat mengenai kemas kini semua bahagian.

Facebook

Untuk mengkonfigurasi privasi maklumat peribadi, tetapan akan memerlukan bahagian “Privasi”, “Chronicle dan tag” dan “Penerbitan awam”.

Tetapan Privasi Facebook

Kerahsiaan

Di sini anda menentukan siapa yang dapat melihat kandungan anda, menambah anda kepada rakan dan mencari anda melalui e-mel, telefon dan enjin carian.

Tawarikh dan tag

Bahagian ini memilih siapa yang boleh membuat penerbitan dalam “Chronicle” anda dan melihat nota anda di dalamnya.

Penerbitan awam

Di sini anda boleh menyediakan siapa yang boleh menandatangani dan mengulas pada penerbitan anda. Anda juga boleh memilih dari mana untuk menerima pemberitahuan.

Instagram

Di Instagram, anda harus menentukan sama ada anda boleh mengesyorkan akaun anda kepada pengguna lain. Ini boleh dilakukan dalam versi web perkhidmatan, di bahagian tetapan “Edit Profil”.

Tetapan privasi di Instagram

Di samping itu, anda boleh membuat akaun anda bersendirian dan memilih siapa yang boleh melanggan anda dan yang tidak boleh. Anda boleh melakukan ini dalam tetapan aplikasi mudah alih, medan “Akaun”, item “Akaun tertutup”.

Cara lain untuk melindungi akaun anda dari spammer ialah untuk menyediakan komen yang tidak sesuai dengan kata-kata istimewa.

Menyediakan komen Sembunyikan komen yang tidak sesuai

Rakan sekelas

Dalam tetapan, pilih “Publisiti”. Anda boleh menentukan siapa yang akan dapat melihat maklumat mengenai anda, menandakan foto dan nota, menjemput ke permainan dan kumpulan, menulis mesej dan sebagainya.

Tetapan kerahsiaan dalam Rakan sekelas

Secara berasingan, saya nasihatkan dalam medan “Lanjutan” untuk memasukkan pilihan “Sentiasa gunakan sambungan selamat (HTTPS)” supaya sambungan ke tapak “Classmates” sentiasa melalui saluran yang disulitkan.

4. Jangan menghantar surat-menyurat peribadi dan data sulit

Jangan letakkan surat-menyurat peribadi dan maklumat peribadi di ruang awam. Ramai pengguna tidak peduli dengan ini dan memaparkan foto paparan awam dengan lesen pemandu, diploma, kad bank, dan kadang-kadang data pasport.

Keselamatan Data

Foto ini saya dapati dalam kumpulan kepakaran autoteknik bandar saya. Penilai untuk mengesahkan kelayakannya, disusun dalam kumpulan pemeriksaan diploma mengenai latihan selanjutnya. Kompetensi – ini bagus, tetapi tidak perlu meletakkan gambar dokumen pada paparan awam.

Penipu boleh menggunakan maklumat ini untuk tujuan menyalahi undang-undang: membayar pembelian dari kad anda, membuat cetakan pasport, lesen pemandu, dokumen lain.

Apabila memuat naik gambar dan gambar, lihat dengan teliti untuk mengetahui sama ada terdapat sebarang data penting. Dan untuk menerbitkan serpihan surat-menyurat peribadi hanya tidak beretika. Ingat bahawa sekali imej yang dimuat turun tidak boleh dihapuskan dari pelayan rangkaian sosial.

Mari selesaikannya

 • Dayakan pengesahan dua faktor untuk menambah satu lagi tahap perlindungan apabila memasuki rangkaian sosial.
 • Pilih siapa yang boleh mengakses data anda. Jangan malas dan gali dalam tetapan.
 • Konfigurasikan akses aplikasi pihak ketiga ke profil anda. Jangan gunakan klien tidak rasmi rangkaian dan program yang mengumpulkan maklumat tentang anda. Gunakan log masuk pantas melalui akaun rangkaian sosial anda hanya pada laman dan perkhidmatan yang anda percayai.
 • Jangan tersebar di dalam rangkaian sosial dokumen dan kad bank. Berhati-hati mempertimbangkan imej yang anda muat naik.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + = 13