5 cara yang tidak jelas untuk mengintip anda dengan telefon pintar anda

Anda mungkin tahu bahawa telefon pintar anda boleh digunakan dengan baik terhadap anda. Setelah memecahkan alat, anda boleh mengakses kamera atau mikrofonnya. Oleh itu, semua yang anda pancarkan dan katakan, boleh dipindahkan kepada pihak ketiga. Kemungkinan spionase telefon pintar moden tidak terhad kepada ini. Secara teori, terdapat beberapa cara lain yang kurang jelas untuk mendapatkan maklumat tentang tempat anda dan apa yang anda lakukan sekarang.

1. Keylogger berdasarkan data gyro

Telefon pintar mengikuti anda: keyloger
windowscentral.com

Semua telefon pintar moden dilengkapi dengan giroskop. Sensor ini diperlukan untuk menentukan arah tepat kecondongan alat, yang boleh digunakan untuk secara automatik mengaktifkan beberapa fungsi atau mengawal kereta dalam permainan perlumbaan.

Dengan setiap tahun, sensor ini menjadi lebih tepat. Secara teorinya, kepekaan mereka terhadap turun naik yang sedikit boleh digunakan oleh penceroboh terhadap anda. Ini telah terbuktiKeylogging bahasa-lejang bahasa-agnostik menggunakan mikrofon stereo dan pembelajaran mesin khusus domain. penyelidik di Northeastern University of Boston. Dengan bantuan gyro dan mikrofon, mereka berjaya mencipta keylogger yang agak tepat.

Keylogger, atau keylogger, adalah peranti perisian atau perkakasan yang merekodkan pelbagai tindakan pengguna: ketukan kekunci pada papan kekunci, pergerakan dan klik mouse, gerak isyarat pada skrin sentuh.

Apabila anda menggunakan papan kekunci pada paparan, telefon pintar anda mencondongkan sedikit pada setiap sentuhan. Menyedari kecenderungan yang sedikit dengan giroskop, keylogger boleh meneka teks sampel yang anda taipkan. Variasi yang mungkin diperbetulkan dengan mengambil kira intensiti bunyi yang dihasilkan apabila kaca paparan disentuh. Mikrofon telefon pintar sudah membantu dengan ini. Menggunakan kombinasi sensor dan set algoritma, para penyelidik mula meneka kunci yang ditekan dengan ketepatan 90-94%.

2. Penentuan lokasi tanpa GPS

Walaupun dengan GPS off, anda boleh menentukan lokasi peranti dengan menggunakan menara sel dan titik Wi-Fi dengan maklumat geolocation terikat kepada mereka. Walau bagaimanapun, anda boleh mendapatkan maklumat mengenai lokasi pengguna walaupun tanpa akses kepada data tersebut.

Kumpulan penyelidik yang sama dari Universiti Northeastern cubaKeylogging bahasa-lejang bahasa-agnostik menggunakan mikrofon stereo dan pembelajaran mesin khusus domain. ini ditunjukkan menggunakan sensor pintar, yang mana aplikasi boleh digunakan tanpa keizinan khusus. Hasil kerja mereka adalah program yang melibatkan gyroscope, accelerometer dan magnetometer.

Mengambil sebagai asas peta kawasan di mana orang tersebut, aplikasi itu membolehkan untuk mengesan semua pergerakan di dalam kereta. Accelerometer digunakan untuk menentukan pergerakan dan berhenti. Magnetometer menetapkan arah gerakan. Giroskop mengukur sudut putaran, membolehkan anda mengesan dengan tepat bila dan ke arah arah mana mesin itu beralih.

Telefon pintar mengikuti anda: lokasi Telefon pintar mengikuti anda: lokasi tanpa GPS

Algoritma khas menggabungkan data dari semua sensor ini dan membentuk skim anjakan anggaran untuk mereka. Ia dibandingkan dengan laluan sebenar di kawasan tempat pengawasan dijalankan. Mengikut data tersebut adalah mungkin untuk menentukan dengan tepat di mana dan bila pengguna pergi, berapa banyak masa yang dibelanjakan untuknya.

3. Penjejakan melalui spanduk pengiklanan

Terdapat satu lagi cara untuk menentukan lokasi seseorang tanpa akses langsung ke data GPS telefon pintarnya. Kaedah ini diterangkan oleh para penyelidik di University of Washington, yang menggunakan iklan banner untuk mudah alih. Deposit minimum untuk meletakkan iklan sedemikian melalui Google AdWords dan Facebook adalah $ 1,000.

Membeli sepanduk seperti itu, anda boleh menentukan di mana aplikasi dan untuk pengecam peranti yang unik yang anda ingin paparkan. Selain itu, para penyelidik menunjukkan geo-zon persegi tiga batu, ketika ia berada dalam aplikasi terpilih yang dipaparkan iklan.

Setiap kali telefon sasaran menggunakan aplikasi yang ditentukan, maklumat tentang peranti, masa dan lokasi dihantar ke pemegang spanduk. Dengan maklumat ini, pasukan penyelidik dapat menjejaki lokasi pengguna dalam jarak 25 kaki (~ 7.6 meter). Benar, ini mungkin, selagi aplikasi kekal terbuka selama empat minit atau dilancarkan dua kali di tempat yang sama.

telefon pintar mengikuti anda: sepanduk pengiklanan
gadgethacks.com

Sudah tentu, kaedah pengawasan ini memerlukan penggunaan berterusan aplikasi tertentu. Sebahagian daripada halangan ini boleh dielakkan jika anda meletakkan spanduk dalam program yang paling popular. Ia juga perlu mengetahui terlebih dahulu pengecam pengiklanan tertentu peranti orang tertentu. Bagaimanapun, walaupun tanpa itu, kaedah ini boleh digunakan untuk memantau populasi lokasi yang dipilih.

4. Melihat pautan yang dikunjungi melalui sensor cahaya

Sensor cahaya ambien membolehkan anda menyesuaikan kecerahan paparan telefon pintar anda. Anda akan terkejut, tetapi sensor ini seolah-olah tidak berbahaya boleh digunakan terhadap anda.

Lukasz Olejnik (Lukasz Olejnik) jelas menggambarkan iniMencuri data pelayar sensitif dengan API Sensor Cahaya W3C Ambient. , mewujudkan aplikasi yang, berdasarkan data dari sensor cahaya, menentukan warna pautan yang dikunjungi oleh pengguna. Ringkasnya, cahaya yang dipancarkan oleh skrin anda boleh diakui dengan tepat oleh sensor ini. Ini membolehkan anda menentukan laman web mana yang anda telah berhijrah ke.

Telefon pintar mengikuti anda: melawat pautan
eztexting.com

Laman web boleh memaparkan warna yang berbeza untuk pautan. Sebagai contoh, teks itu boleh menjadi biru terang jika anda tidak pernah melawatnya sebelum ini, tetapi ia akan bertukar menjadi ungu selepas klik pertama. Tapak itu sendiri, tentu saja, tidak dapat mengenali apa warna link untuk pengguna tertentu dipaparkan, karena penyemak imbas menangkap peralihan. Walau bagaimanapun, jika wakil-wakil dari sumber web mendapatkan akses kepada data sensor cahaya telefon pintar anda, mereka dapat menentukan, dengan cahaya yang datang dari skrin, sama ada anda lulus sebelumnya pada pautan yang dipaparkan atau tidak.

Terutamanya ia ketara pada halaman yang berbeza dengan latar belakang gelap teks dan peruntukan cahaya hiperpautan. Adalah berfaedah bagi anda untuk tersandung pada mereka, kerana sensor mengesan peningkatan tahap cahaya dari skrin. Secara teori, dengan cara ini, tanpa pengetahuan anda, anda boleh membuat senarai semua halaman yang anda lawati.

5. Pengenalpastian pengguna dan hartanah berdekatan

Sebilangan besar telefon pintar mempunyai sensor kedekatan. Ia digunakan untuk mematikan skrin sentuh semasa anda memanggil. Jika tidak, semasa perbualan, anda akan terus menekan butang pada paparan.

Sensor ini bukan sahaja mengesan objek yang dekat dengan skrin, tetapi juga dapat mengukur jarak kepada mereka. Setiap daripada kita menyimpan telefon pintar pada jarak yang berbeza bergantung kepada pertumbuhan, panjang tangan, visi dan faktor lain. Berdasarkan semua maklumat ini, aplikasi itu dapat membezakan pengguna dan ciri tingkah laku mereka.

Ketepatan kaedah sedemikian mungkin rendah, tetapi dalam kombinasi dengan spanduk mudah sasaran yang sama, pengiklan dapat mengenal pasti penonton sasaran mereka. Di samping itu, dengan menggunakan sensor jarak, anda boleh menentukan jarak ke objek berdekatan di sekeliling pengguna. Dan ini boleh menjadi panduan tambahan apabila anda tidak menggunakan GPS.


Setiap kaedah ini masih digambarkan sebagai satu teori. Setakat ini tiada seorang pun daripada mereka yang telah menerima peredaran yang luas. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan bahawa ini hanya soal masa.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

58 − = 55