7 aplikasi Mac terbaik untuk mengedit foto

Mungkin sering, melihat gambar digital anda, anda berkata kepada diri sendiri: “Tidak buruk. Tetapi anda boleh melakukan sedikit lebih baik sekiranya ada sesuatu yang diperbetulkan. ” Uthoto utiliti yang berguna, dibina ke mana-mana Mac, membolehkan anda menghapuskan kesan mata merah, memotong imej dan bermain dengan warna. Tetapi jika fungsi ini tidak mencukupi untuk anda, kami menasihati anda untuk membiasakan diri dengan program yang lebih kompleks.

Acorn 4

Acorn adalah editor yang mudah digunakan, sejenis alternatif bagi mereka yang tidak memerlukan editor mahal dan kompleks, seperti Adobe Photoshop. Sebagai tambahan kepada pelbagai fungsi dan penapis standard, Acorn membolehkan anda memaparkan teks di atas imej, dan menggunakan pelbagai alat lukisan, termasuk grafik vektor. Aplikasi ini menyokong Automator, AppleScript dan JavaScript untuk pengguna yang lebih maju. Acorn berharga 979 rubel, tetapi sepenuhnya membenarkan harganya terima kasih kepada banyak ciri berguna. Aplikasi ini termasuk mempelajari asas-asas, jadi anda tidak akan tersesat di dalamnya.

GIMP

Program Manipulasi Imej GNU, disingkat GIMP, adalah alternatif yang bebas untuk Photoshop. Program ini tidak tersedia di Mac App Store, tetapi ia boleh dimuat turun dari tapak pemaju rasmi. Menunya sangat berbeza dengan standard yang biasa kita lihat dalam program lain. Walau bagaimanapun, fungsinya sebahagian besarnya bertepatan dengan Photoshop. Terdapat juga berus, pensel dan cap, terdapat peluang untuk bekerja dengan teks, menggunakan pelbagai penapis, dan juga bekerja dengan pendedahan dan memperbaiki foto dengan cara lain dengan hanya beberapa klik. Bagi sesetengah pengguna, program mungkin kelihatan terlalu rumit, dalam kes ini, mereka perlu memberi perhatian kepada editor grafik lain.

gimp

Muat turun GIMP

Adobe Lightroom

Salah satu kelebihan utama Lightroom, tentu saja, bekerja dengan fail dalam format RAW. Apabila bekerja dengan foto, asal mereka tetap tidak berubah, dan anda boleh dengan mudah kembali ke gambar asal dengan membatalkan semua tindakan terdahulu. Perbezaan dari kakaknya Adobe Photoshop adalah Lightroom yang hebat untuk mengkatalog dan memproses pelbagai foto. Jika anda memerlukan lebih banyak pengeditan foto individu, dalam kes ini, Photoshop sangat diperlukan. Di Lightroom, anda boleh dengan cepat melihat keseluruhan pustaka gambar, memilih atau menolak imej, dan kemudian menyesuaikan kontras, kecerahan, baki putih atau parameter penting yang lain.

bilik kecil

Langgan versi terbaru Lightroom

PhotoLine

PhotoLine adalah alternatif lain untuk Photoshop, tetapi, kali ini, ia tidak percuma. Editor ini juga direka untuk pengguna canggih yang telah mengedit banyak foto, mengetahui perihal pemprosesan dan alat yang diperlukannya. Antara muka penggunanya sedikit lemah, tetapi walaupun kelemahan ini, PhotoLine mempunyai set fungsi berguna yang mengagumkan. Dari laman web pemaju rasmi, anda boleh memuat turun versi editor editor dengan mudah, mencuba ciri-cirinya dan menambahnya kesan anda sendiri.

photoline

Cuba Photoline

Photoshop CC

Apa yang perlu dikatakan, ini adalah raja program penyuntingan imej. Tidak tanpa alasan dalam bahasa kita walaupun kata kerja baru “otfotoshopit” muncul. Apa yang anda boleh katakan tentang yang baru mengenai Photoshop, yang anda tulis kira-kira seratus ribu kali? Seperti yang anda sudah dapat lihat, semua program yang disenaraikan entah bagaimana dibandingkan dengan Photoshop, dan ini sudah bercakap untuk dirinya sendiri. Ini adalah sampel yang benar-benar keemasan untuk semua editor foto. Sudah tentu, ia direka untuk pengguna biasa, tetapi merupakan alat yang sangat kompleks dengan banyak fungsi. Tetapi jika anda, setelah menghabiskan banyak masa, akan memahaminya, anda akan mendapat gambar yang sangat indah. Untuk 299 Rubles sebulan anda akan menerima bukan sahaja versi terbaru dari Photoshop, tetapi juga penyenaraian yang berguna, yang saya tulis di atas, Lightroom. Tawaran hebat untuk jurugambar profesional.

photoshop

Langgan versi terbaru Photoshop

Elemen Photoshop

Jika keperluan anda cukup sederhana, dan anda tidak memerlukan versi lengkap dari Photoshop dengan langganan, saya menasihatkan anda untuk memberi perhatian kepada produk lain dari Adobe – Photoshop Elements. Ia juga mempunyai banyak alat yang berguna, tetapi antara muka program ini lebih mesra dan mudah difahami. Di sini anda boleh dengan mudah menggerakkan objek ke foto, mengalih keluar kesan merah mata, meningkatkan warna atau membuat imej panorama. Adobe mengeluarkan dua versi program – Elemen Photoshop dan Editor Elemen Photoshop, yang boleh didapati di Mac App Store. Tetapi dalam yang terakhir, anda tidak akan menemui beberapa fungsi berguna yang dibentangkan dalam versi, yang boleh anda muat turun terus dari laman web Adobe.

Permohonan di Mac App Store:

Muat turun Elemen Photoshop

Pixelmator

Pada pendapat saya, ini adalah salah satu editor grafik yang paling mudah untuk Mac. Ia menyokong banyak format, membolehkan anda bekerja dengan lapisan, menggunakan pelbagai penapis dan alat berguna yang lain. Di sini terdapat satu set lengkap untuk pengeditan foto penuh, bermula dengan cara yang berbeza untuk memilih objek dan banyak kuas, menyelesaikan dengan lapisan bayang dan memohon pelbagai kesan. Di tapak rasmi, anda boleh memuat turun versi percubaan percuma dan menilai kemudahan Pixelmator.

Anda bertanya, di manakah Aperture dan iPhoto? Tetapi hakikatnya ialah Apple mengumumkan bahawa dalam masa terdekat program-program ini akan hilang, meninggalkan tempat kosong mereka untuk Foto aplikasi baru. Dan kami akan memberitahu anda tentangnya sebaik sahaja program ini muncul pada pelupusan kami.

melalui iMore

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 1