9 Distribusi Linux yang akan menghidupkan kehidupan ke dalam komputer lama

Ramai di antara kita mempunyai komputer riba atau netbook yang telah lama wujud. Mereka bekerja tanpa masalah dengan Windows XP atau Vista, tetapi versi baru dari OS dari Microsoft sudah berada di luar gigi mereka. Sekiranya anda cuba untuk memulakan Windows 10, komputer riba anda mula mencicit dengan ganas, dan tingkap rata yang bergaya rata menjadi tayangan slaid, jangan tergesa-gesa untuk membuangnya. Linux akan membantu mengembalikannya.

Pasang sistem mudah, hanya ikuti arahan. Muat turun pengedaran dari tapak rasmi, tuliskannya ke pemacu denyar USB atau cakera dan boot komputer dari cakera ini. Setelah memasang Linux, anda akan melupakan kelambatan komputer lama dan masalah dengan virus dan mendapatkan sistem yang dikemas kini dan disokong pada perkakasan lama.

Beberapa perkataan mengenai persekitaran, atau cangkerang, desktop. Secara kasar, ini adalah antara muka yang membolehkan kita berinteraksi dengan Linux. Cangkang yang paling popular adalah KDE, GNOME dan Cinnamon, tetapi bagi mereka yang melihat komputer riba dan desktop, lebih baik memilih sesuatu yang lebih mudah. Ini boleh sama ada persekitaran Xfce atau LXDE, atau pengurus tetingkap bingkai seperti Awesome dan i3. Mereka lebih sukar untuk mengkonfigurasi daripada cengkerang yang penuh, tetapi mereka boleh bekerja pada perkakasan itu, di mana walaupun LXDE berlalu.

1. Xubuntu

distroscreens.com

Xubuntu adalah perisa rasmi Ubuntu yang popular. Dengan perbezaan yang bukannya Perpaduan yang tidak terlalu tangkas, Xfce digunakan di sini. Ini persekitaran desktop peribadi yang pantas, berfungsi dan fleksibel. Xubuntu serasi dengan semua aplikasi Ubuntu dan repositori.

Keperluan sistem minimum: pemproses dengan kekerapan 500 MHz, RAM 512 MB, ruang kosong 7.5 GB pada cakera keras.

Muat turun Xubuntu →

2. Lubuntu

distroscreens.com

Satu lagi perisa Ubuntu, kali ini dengan Lxde. Ia direka untuk digunakan pada komputer yang lebih tua. Lxde tidak berfungsi seperti Xfce, tetapi ia tidak bersahaja dan boleh dijalankan pada hampir semua konfigurasi.

Keperluan sistem minimum: pemproses – dari 266 MHz, 128 MB RAM, ruang kosong 3 GB pada cakera keras.

Muat turun Lubuntu →

3. Bodhi Linux

distroscreens.com

Sebuah distro yang mudah dan cepat berdasarkan Ubuntu. Menggunakan lingkungan Moksha yang berkotak ringan yang mengandungi Pencerahan 17.

Keperluan sistem minimum: pemproses – dari 500 MHz, 128 MB RAM, ruang kosong 4GB pada cakera keras.

Muat turun Bodhi Linux →

4. Debian

arstechnica.com

Debian dikenali dengan kestabilan dan konservatisme. Apa lagi keperluan komputer lama? Ini adalah salah satu daripada pengedaran tertua dan paling popular – Ubuntu berasaskannya. Debian, tidak seperti yang seterusnya dalam senarai edaran, mempunyai pemasang NET yang mudah. Dengan persekitaran desktop yang mudah, Debian akan mengambil akar pada sebarang perkakasan.

Keperluan sistem minimum: pemproses – 1 GHz, 256 MB RAM, ruang kosong 10 GB pada cakera keras.

Muat turun Debian →

5. Arch

in8sworld.net

Gerbang bukanlah pilihan terbaik bagi mereka yang sebelumnya tidak berurusan dengan Linux dan hanya mahu memasang sistem itu. “Naked” Arch dipasang di Web, melalui baris arahan – ini akan mendapat semua orang daripada diri mereka sendiri.

Namun, Arch sangat baik dan sihat. Dalam kombinasi dengan Xfce, Lxde atau, lebih baik lagi, pengurus tetingkap berjubin seperti Awesome atau i3, Arch akan bersorak oleh mana-mana komputer lama atau komputer riba. Dan repositori AUR yang luas akan memberi akses kepada keseluruhan kekayaan aplikasi Linux yang dipasang dengan satu klik.

Keperluan sistem minimum: sebarang pemproses i686 atau x86_64, 128 MB RAM, ruang kosong 800 MB pada cakera keras.

Muat Turun →

6. Manjaro

distroscreens.com

Jika anda tidak mahu huru-hara dengan memasang Arch, cuba Manjaro. Garpu Arch ini dengan pemasang mudah dan banyak ciri-cirinya. Datang dengan Xfce untuk komputer lama dan dengan KDE untuk komputer moden. Di samping itu, rasa Manjaro dengan persekitaran lain disokong oleh masyarakat.

Sekiranya anda melihat banyak perkara yang tidak perlu dipasang di Manjaro, anda boleh menggunakan Manjaro-Architect dan membina sistem untuk keperluan anda. Kaos baju seperti Rolling release dan AUR disertakan.

Keperluan sistem minimum: pemproses 1 GHz, 384 MB RAM, ruang kosong 10 GB pada cakera keras.

Muat turun Manjaro →

7. Puppy Linux

puppylinux.com

10 GB pada cakera, 5 GB, 3 GB … Jika anda fikir ini terlalu banyak untuk Linux, cuba Puppy. Pengedaran ini akan mengambil hanya 200 MB. Pada masa yang sama, Puppy Linux adalah sistem yang lengkap dengan program dan repositorinya sendiri.

Keperluan sistem minimum: pemproses – 333 MHz, 64 MB RAM, ruang kosong 200 MB pada cakera keras.

Muat turun Puppy Linux →

8. SliTaz

slitaz.org

Malah pengedaran lebih padat, bertujuan untuk bekerja sepenuhnya dari RAM. Dalam keadaan diperluaskan, ia memerlukan kira-kira 100 MB, imej CD Live kurang dari 40 MB.

Keperluan sistem minimum: sebarang pemproses i686 atau x86_64, 128 MB RAM, ruang kosong 100 MB pada cakera keras.

Muat turun SliTaz →

9. Damn Small Linux

damnsmalllinux.org

Linux kecil yang syaitan, seperti namanya. Walaupun pengedaran boleh dimuatkan ke dalam 50 MB, pemaju berjaya memacu pemain XMMS, penyemak imbas Dillo, editor teks Ted, editor grafik Xpaint, penonton Xpdf, pengurus fail emelFM dan banyak lagi.

Keperluan sistem minimum: pemproses 486DX, 16 MB RAM, ruang kosong 50 MB pada cakera keras.

Muat turun Damn Small Linux →

Akhirnya

Memasang sebarang pengedaran Linux ringan, anda akan mendapat sistem terkini dan terkini pada peranti lama. Anda boleh dengan mudah mendengar muzik, menonton fail video dan mengedit dokumen.

Walau bagaimanapun, ini tidak menyelesaikan masalah ingatan, contohnya, apabila bekerja dengan halaman web yang berat dalam pelayar. Oleh itu, terdapat beberapa cadangan.

Pada komputer yang sangat lama anda boleh menggunakan penyemak imbas ringan seperti Midori atau Dillo. Sama ada mematikan animasi kilat dan skrip di Firefox atau Chrome.

Gunakan aplikasi ringan dan bukannya perkhidmatan web dalam penyemak imbas. Untuk menyimpan memori, anda boleh menonton video YouTube di VLC atau Mpv. Anda boleh menyambung ke Spotify melalui Clementine. Sambungkan akaun rangkaian sosial anda ke Pidgin, dan bukan antara muka web Gmail, anda harus cuba klien e-mel Geary.

Dengan mengikuti cadangan ini, anda akan menghidupkan komputer riba atau komputer lama menjadi pekerja yang mampu melaksanakan tugas asas.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + = 11