Adakah ia layak untuk menutup kamera pada komputer riba dengan pita elektrik

Big Brother sedang mengawasi awak

Privasi
xakep.ru

Dengan privasi di dunia moden agak tegang. Begitu banyak orang yang bersedia, bersenjata dengan pita elektrik, untuk melekat semua pintu masuk dan keluar pada komputer, jika hanya maklumat peribadi tidak sampai kepada penceroboh. “Big Brother sedang menonton anda” – frasa dari anti-Utopia George Orwell adalah perwakilan yang hebat dari dunia moden. Penggodam secara berkala mengambil data peribadi pengguna, foto, kata laluan dan sebagainya.

Tidak menghairankan, dalam gambar yang baru-baru ini diterbitkan oleh Mark Zuckerberg, komputer ribanya menimbulkan kamera dan mikrofon yang dimeteraikan. Secara sukarela berfikir tentang hal itu, mungkin ia benar-benar bernilai menjaga keselamatan anda sendiri, menutup webcam dan kata laluan anda lebih sukar untuk dijumpai.

Peretas tidak peduli dengan saya

Keselamatan digital
joyreactor.cc

Dan di sini anda tidak boleh berhujah. Sekiranya anda bukan ahli perniagaan, ahli politik atau selebriti, tiada siapa yang sengaja memantau anda. Tetapi jangan lupa tentang virus yang boleh diambil oleh semua orang. Dan jika jangkitan itu berlaku pada komputer anda, penggodam akan mempunyai akses kepadanya, dan pada masa yang sama untuk peranti yang disambungkan ke komputer. Saya fikir bahawa sangat sedikit orang akan gembira dengan prospek ini. Pemilik PC Windows di papan paling berisiko. Mereka perlu mendapatkan antivirus dan tidak memuat turun apa-apa sampah seperti MediaGet, kerana 90% daripada program tersebut diedarkan oleh virus.

Dalam hal ini, pengguna Mac lebih beruntung, kerana terdapat virus yang lebih sedikit, dan lebih sukar untuk mengakses kamera tanpa pengetahuan pemiliknya.

Ya, saya tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan

Keselamatan komputer
funnyjunk.com

Percayalah, peretas juga tidak berminat melihat wajah bosan anda yang melekat pada monitor. Tetapi dia masih boleh membahayakan. Ingat sekurang-kurangnya kes pada April 2016. Kemudian pengguna “Dvača”, mempunyai akses kepada beberapa ratus komputer, mengatur seluruh pertunjukan dalam talian. Dia secara terbuka melancarkan orang, termasuk dalam pelayar lucah gay, muzik, halaman “VKontakte” bersinar. Perkara utama ialah keperibadian perosak tidak ditubuhkan. Atau kita akan ingat kisah orang Inggeris malang yang menyaksikan kehidupan seksual kawan-kawannya melalui webcam. Walau bagaimanapun, dia cepat dikira dan dipenjarakan.

Kenapa saya buat ini? Kes-kes pengawasan tidak tunggal, jadi jangan fikirkan perkara itu jauh, yang tidak akan pernah berlaku kepada anda. Selain itu, sebagai tambahan kepada penggodam, perkhidmatan rahsia terlibat dalam pengawasan, Snowden berkata mengenai perkara ini pada tahun 2014. NSA cukup mampu memaksa telefon pintar untuk mengintip anda dengan menghidupkan kamera dan mikrofon. Dan anda tidak tahu tentangnya. Tetapi, seperti yang saya tulis di atas, jika anda seorang yang biasa, anda tidak berminat dengan perkhidmatan khas. Bye.

Oleh itu, jangan tergesa-gesa untuk membungkus semua peralatan di rumah dengan pita elektrik, langkah berjaga-jaga yang cukup. Tetapi dalam kes Zuckerberg dan personaliti terkenal lain pita – ini adalah langkah yang benar-benar wajar. Lebih tepat lagi, salah satu daripada banyak langkah keselamatan.

Takutkan fesyen

Adakah ia layak untuk menutup kamera pada komputer riba
ingestmag.com

Fikirkan keselamatan anda, tetapi segala-galanya perlu berada dalam keadaan yang munasabah. Dengan ketakutan terhadap pengawasan, banyak syarikat mula melabur, mengeluarkan pelbagai tirai dan filem untuk kamera. Pada membayangi bercakap dari skrin TV, dalam filem, siri. Dan kemudian penting untuk tidak kehilangan kepalanya, jika tidak langkah berikutnya akan menjadi topi yang terbuat dari foil.

Jadi bagaimana untuk melawan?

Keselamatan, Internet

Anda boleh, tentu saja, gam kamera dan mikrofon, tetapi jika anda seorang yang biasa, anda tidak perlu pita penebat. Dapatkan antivirus, hanya memasang perisian yang terbukti dan, sememangnya, jangan masukkan semua maklumat dalaman anda ke dalam rangkaian sosial. Sekarang, perkhidmatan yang berbeza boleh memberitahu anda tentang lebih daripada webcam. Oleh itu, penting untuk memikirkan privasi dan kata laluan lebih sukar daripada hari jadi anda.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

96 − 88 =