Apakah proksi dan mengapa ia harus menjadi pengguna biasa

Apakah pelayan proksi?

Pernahkah anda mendengar tentang Spotify perkhidmatan muzik yang keren? Berjuta-juta trek, sistem cadangan yang sangat pintar dan sebagainya. Saya ingin mula menggunakannya? Kemudian cuba melawat Spotify tapak. Oops! Perkhidmatan tidak tersedia di negara anda, dan dia tidak bersendirian. Banyak perkhidmatan Eropah dan Amerika dan kedai dalam talian dengan barangan berkualiti tinggi dengan harga yang berpatutan tidak berfungsi di Rusia.

Di mana laman web tahu di mana negara? Ia mudah. Beralih ke mana-mana sumber, anda tidak dapat tidak menghantarnya banyak maklumat tentang diri anda, termasuk data lokasi. Jika negara anda tidak termasuk yang disokong, maka anda dihantar dengan sopan. Inilah yang ditunjukkan Spotify kepada anda.

Sekarang bayangkan bahawa di beberapa negara lain di mana Spotify berfungsi, terdapat pelayan proksi khusus yang boleh anda sambungkan dan mengakses laman web melaluinya. Dalam kes ini, Spotify akan mengandaikan bahawa anda bukan cuba untuk mengaksesnya dari Rusia, tetapi pelayan dari negara di mana ia beroperasi, dan akan membuka akses. Pelayan proksi ini dipanggil proksi. Puluhan ribu pelayan proksi berfungsi di hampir semua negara di dunia.

Mengapa menggunakan proksi

Sebab pertama

Pelayan proksi membenarkan anda menukar lokasi dan memintas sekatan akses ke laman web dan perkhidmatan.

Alasan kedua

Dengan mengubah lokasi, pelayan proksi menyembunyikan lokasi sebenar anda. Tapak tidak dapat mengetahui di mana proksi menghantar maklumat. Oleh itu, data anda yang lain, termasuk alamat IP, hanya diketahui oleh pelayan proksi.

Untuk mengetahui siapa yang menggunakan proksi, anda perlu menghubungi pentadbir pelayan. Pentadbir akan menghantar data hanya selepas keputusan mahkamah tempatan. Sekiranya pelayan berada di negara lain, maka untuk mendapatkan maklumat itu diperlukan untuk memulakan prosedur birokrasi antara negeri yang sangat rumit. Sekarang bayangkan bahawa terdapat beberapa pelayan proksi, semua di negara yang berbeza dan sambungan sedang berjalan secara berurutan melalui masing-masing. Untuk serius mencari anda, anda perlu mematahkan undang-undang. Melakukan perkara ini tidak mustahil, tetapi ia adalah penggunaan proksi yang membenarkan penjenayah siber untuk kekal menyamar.

Kami tidak dengan apa cara menuntut komisen tindakan haram di Internet, tetapi hanya menjelaskan prinsip operasi proksi itu. Ungkapan “untuk tujuh proksi” tidak muncul begitu sahaja dan menunjukkan tingkat keselamatan yang tertinggi, hanya ucapan dalam hal ini bukan tentang nilai-nilai material, tetapi tentang anda.

Pelayan proksi membolehkan anda mengakses Internet secara tanpa nama.

Sebab ketiga

Banyak syarikat mengamalkan menyekat akses pekerja ke laman web tertentu. Selalunya, mereka termasuk rangkaian sosial dan sumber hiburan. Dalam kes sedemikian, proksi juga membantu. Penyekatan berlaku di alamat laman web, tetapi dengan bantuan proksi anda tidak akan pergi langsung ke laman web ini. Oleh itu, untuk alat sekatan akses yang digunakan oleh pentadbir, anda tidak akan dilawati oleh laman “VKontakte”, tetapi hanya sumber yang secara semula jadi dibenarkan untuk diakses.

Pelayan proksi membolehkan anda memintas sekatan yang dibuat oleh pentadbir rangkaian.

Kami tidak akan membincangkan mengenai tugas yang lebih spesifik yang diselesaikan dengan bantuan proksi. Pakar dan semua orang tahu mengenai proksi itu, dan pengguna purata mungkin diseksa oleh soalan lain: “Di mana saya boleh mendapatkan pelayan proksi?”.

Di mana untuk mendapatkan pelayan proksi

Di sinilah hujah-hujah bermula. Kita boleh mengatakan bahawa kita perlu mencari proksi percuma awam di Internet, tetapi kita tidak akan, kerana ini bukan idea terbaik.

Proksi percuma, tentu saja, adalah percuma. Ia tidak mungkin tanpa ruble untuk menyusun senarai pelayan anda untuk semua keadaan, termasuk tanpa nama dan agak pantas, tetapi ia adalah seperti yang bertuah.

Walau bagaimanapun, anda akan menghabiskan masa lagi, dan tidak sekali pun, kerana proksi percuma hidup sedikit. Jika pelayan itu bagus dan dalam permintaan, maka ia akan dibayar dan anda perlu mencari gantian. Proksi lama bermain biasanya buruk dari segi kualiti dan kelajuan, tetapi mereka lambat laun ditutup.

Mengapa seseorang perlu membayar pelayan dan menyimpan proksi percuma untuk orang lain? Kami tidak percaya pada karma dan altruisme. Idea proksi dibina atas hakikat bahawa anda tanpa syarat mempercayai pemilik pelayan. Adakah anda mempercayai seorang bapa saudara jenis yang anda tidak tahu, tetapi siapa sebabnya memberi anda proksi untuk freebie?

Secara umum, jika proksi percuma benar-benar boleh diterima oleh semua orang, maka rakan kongsi berbayar tidak akan dituntut dan ditutup. Tetapi mereka tidak menutup, tetapi sebaliknya, penyedia perkhidmatan baru dan baru membuka.

Proksi yang dibayar sangat murah walaupun dibandingkan dengan VPN murah, tetapi mereka menawarkan pengguna semua kelebihan yang biasa untuk model “Saya menangis kepada anda, jadi kerja sepatutnya”.

Anda membayar wang pembekal perkhidmatan dan berhak untuk menuntut kualiti, bantuan dan sokongan yang betul, yang sangat penting bagi pemula. Pembekal, pada gilirannya, berminat untuk memberikan yang terbaik dari segi harga dan kualiti perkhidmatan, jika tidak, anda akan berhenti membayarnya.

Kini, kita akan meniru semula proksi dari Fineproxy, kerana kami telah menggunakan perkhidmatan mereka selama beberapa tahun dan tidak ada masalah. Pilih pembekal mengikut keinginan anda, lakukan dengan teliti.

Dalam Plus Fineproxy terdapat tiga perkara yang sangat penting yang, sebenarnya, ia layak membayar:

  • Tarif untuk apa-apa keperluan dan belanjawan (termasuk proksi elit dan murah), sekumpulan negara yang disokong, serta wang kembali – jaminan wang balik, jika tidak berpuas hati dengan kualiti.
  • Sokongan yang sangat pintar dan pintar. Anda boleh pergi ke laman web mereka dan semak sendiri. Sembang muncul di sudut. Tulis sesuatu di sana, dan anda akan menjawab dalam satu minit. Sekurang-kurangnya permintaan ujian kami diproses lebih cepat. Jika ada sesuatu yang tidak jelas, mereka segera. Sekiranya ada sesuatu yang salah dengan perkhidmatan, mereka akan membuat persoalan. Pilih tarif juga akan membantu.
  • Kualiti yang stabil. Pelayan sentiasa ada, kelajuan tidak mengalir. Internet berfungsi sama seperti dengan sambungan biasa, perbezaannya tidak ketara. Untuk pengguna purata ini adalah yang paling penting.

Bagaimana hendak menggunakan proksi

Kelebihan menggunakan proksi sebelum VPN yang sama adalah bahawa anda tidak perlu memasang program tambahan pada komputer. Semua yang anda perlukan sudah ada dalam sistem anda. Hanya pergi ke pautan yang sepadan dengan penyemak imbas atau sistem anda, dan lakukan segala-galanya mengikut arahan:

  • IE,
  • Chrome,
  • Firefox,
  • Opera,
  • Safari (macOS),
  • Android,
  • iOS.

Lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Hanya beberapa minit, dan anda tidak perlu risau tentang larangan, sekatan dan pengawasan.

Proksi dari Fineproxy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

26 − 19 =