Apakah Reka Bentuk Bahan Google dan bagaimanakah ia akan mengubah hidup kita?

Apa yang akan berlaku jika kanak-kanak manusia akan diadakan di bawah filem, di mana komputer Poumnevshie tidak dapat tidak membunuh manusia semuanya dan dewasa sedikit ke atas, orang ini sama akan membaca tentang NSA dan penjahat yang lain bahawa jam membaca SMS dan menghantar mereka ke Amerika Syarikat? Dia akan waspada terhadap Google.

Tidak lama dahulu, Perbadanan Kebaikan menunjukkan dunia penglihatannya antara muka pengguna masa depan. Design bahan – satu konsep yang sama untuk membina sebuah operasi logik dan kemunculan perkhidmatan dan aplikasi, menyatukan semua produk Google dengan tujuan untuk mungkin pengalaman pengguna yang mudah dan intuitif mereka.

Idea ini begitu besar sehingga ia akan mengubah bukan sahaja penampilan semua produk Google. Dengan munculnya konsep baru, peranan syarikat itu sendiri dalam kehidupan rakyat akan berubah.

Apa yang akan Google?

Ya, setakat ini Google hanyalah sekumpulan perkhidmatan. Walau bagaimanapun, dengan reka bentuk “material”, syarikat itu sebenarnya mewujudkan realiti kedua di dalam komputer dan peranti mudah alih kami. Dengan logiknya, dengan peraturan dan undang-undangnya, dengan fiziknya.

Apabila anda membuat perkara fizikal, anda bergantung kepada pengalaman manusia milenium. Tetapi reka bentuk perisian baru bermula. Kami melihat semua perisian kami dan bertanya kepada diri sendiri apa yang dibuat? John Wiley, Ketua Pereka Carian Google

Apakah perkhidmatan Google untuk orang sekarang? Adakah ini rentetan carian yang tinggal dalam penyemak imbas? Atau adakah peranti mudah alih Android anda?

Google boleh memberikan banyak definisi, dan banyak daripada mereka akan menjadi kenyataan. Syarikat ini mewujudkan satu sistem perkhidmatan, yang menjadi asas kepada infrastruktur digital kami.

Tetapi dalam masa terdekat Google akan terhenti hanya dilihat sebagai Chrome atau Android.

Perkhidmatan dan produk Google yang berasingan berubah menjadi saluran maklumat tunggal, di mana data sebenar untuk seseorang hanya muncul di skrin kanan pada masa yang sesuai.

Apabila anda melihat jam sambil berdiri di stesen keretapi, anda melihat masa ketibaan keretapi seterusnya anda di skrin. Walau bagaimanapun, waktu yang sama akan memberitahu anda tentang surat penting dari pihak pengurusan, jika anda melihatnya di tempat kerja. Jam ini akan menggantikan kata laluan anda untuk log masuk ke akaun komputer anda, skrin yang akan memaparkan dengan segera surat yang penting dari bos. Perlu bergerak dengan segera, dan tidak ada masa untuk menyelesaikan teks jawapannya? Tiada masalah, kerana telefon pintar atau tablet anda telah membuka antara muka mel dengan teks yang tidak diterbitkan, dan walaupun kursor berada di tempat yang anda tinggalkan.

Hari kerja selesai dan anda akan pulang ke rumah. Skrin yang sama kini berfungsi sepenuhnya berbeza. Mereka akan mengingatkan anda tentang mengambil anak-anak, membeli makanan untuk makan malam dan memberitahu anda mengenai pembebasan siri baru siri TV kegemaran anda.

Pelbagai fungsi dan tugas sedemikian tidak dapat difikirkan akan berfungsi dalam satu persekitaran digital yang intuitif yang secara beransur-ansur bergabung dengan dunia nyata.

Salah satu idea utama Reka Bentuk Bahan adalah untuk mencipta pengalaman pengguna yang intuitif dengan objek fizikal sebenar dalam persekitaran digital. Malah, ini adalah emulasi ruang tiga dimensi pada pesawat skrin, tetapi dengan semua kelebihan yang dapat diberikan oleh persekitaran maya. Sama seperti kad kadbod, butang dan tingkap di sini dapat berkembang dan menyusut, memecahkan dan membina semula.

Yang paling mengesankan dalam konsep ini ialah sifat-sifat dan tingkah laku objek pada skrin akan menjadi seperti yang diramal dan mudah difahami oleh seseorang, seperti mana-mana acara yang mudah dalam dunia fizikal. Berbeza dengan antara muka yang sedia ada, di mana menekan butang tidak mengakibatkan beberapa perubahan di seluruh skrin, apa-apa tindakan dalam Android L adalah kesan yang sama menjejaskan keseluruhan muka. Tapnite pada hari tertentu dalam kalendar, dan ia akan berkembang, menolak jumlah yang semakin meningkat mereka dan berat hari lagi. Klik butang main di dalam pemain, dan ia akan dibentangkan sebagai pembalut di panel kawalan.

Konsep semacam itu adalah hasil kajian yang teliti oleh syarikat tentang bagaimana kertas ditangani dalam realiti. Pasukan yang bekerja pada projek itu telah mencipta ikon aplikasi fizikal dari kertas ini. Mereka mahu melihat bagaimana cahaya dan bayangan dapat berinteraksi dengan rata (seperti skrin), tetapi dengan bahan yang sebenar.

Persekitaran maya, seterusnya, membolehkan anda melanggar peraturan. Tidak ada sesiapa yang melihat sekeping kertas yang dibahagikan kepada kepingan, kepingan yang dibina semula dan sekali lagi bergabung menjadi satu objek. Ini memberi peluang tambahan, tetapi terdapat risiko untuk mewujudkan sistem yang terlalu tidak realistik, terlalu jauh dari undang-undang fizikal. Untuk mengekalkan gerak hati semulajadi, dalam proses pembangunan semua tipografi, imej dan warna dibuang. Pasukan ini hanya memberi tumpuan kepada kerja-kerja kertas keajaiban.

Anda tidak perlu menjadi pereka untuk melihat pelanggaran peraturan dari dunia nyata. Adakah kertas jatuh di atas meja seperti sepotong batu? Jelas sekali, ada yang salah di sini, dan ia akan jelas kepada sesiapa.

Berdasarkan undang-undang yang jelas dan difahami, pasukan Google memutuskan untuk menggunakan dunia sebenar sebagai asas bagi konsep mereka.

Sekiranya terdapat peraturan sistem yang cukup jelas, ia menjadi mustahil untuk menambah bahan baru. Kertas adalah pilihan yang jelas kerana kesederhanaan paparannya pada skrin. Tanpa tekstur yang jelas, hampir tanpa jumlah. Tetapi cuba bayangkan, sebagai contoh, tisu atau cecair.

Falsafah skewomorphism, yang digunakan Apple dan akhirnya meninggalkannya, datang ke fikiran saya, bukan? Pendekatan Apple juga bertujuan menjadikan dunia digital difahami oleh pengguna, tetapi berbanding dengan penyelesaian Google, ia kelihatan agak cetek. Skvemorfizm Apple hanya membayangkan kesamaan aplikasi dengan rakan sejawatannya yang sebenar.

Google mahu tidak hanya membuat analogi untuk persepsi yang lebih baik. Matlamat mereka adalah untuk menjelaskan kepada pengguna apa yang berlaku apabila elemen antara muka muncul atau hilang dari skrin.

Reka bentuk Bahan bukan sekadar percubaan untuk mewujudkan perkhidmatan yang direka bentuk secara identik untuk peranti yang berbeza. Google mencipta dunia selari, setiap zarahnya adalah serpihan sesuatu yang ketara. Apabila anda menerima mesej pada jam tangan pintar anda dari telefon pintar, anda melihat bukan sekadar teks yang mati. Ini adalah sekeping kadbod di mana mesej terletak, dan mesej ini datang dari telefon pintar ke pergelangan tangan anda.

Interaksi dengan dunia digital adalah mungkin dalam cara yang berbeza. Ia mungkin sesuatu yang bulat di pergelangan tangan kita atau sesuatu segiempat tepat di tangan kita. Reka bentuk Bahan bertujuan untuk memastikan akses ke data yang betul dan terkini dijamin, tanpa mengira gabungan peranti yang digunakan oleh manusia.

Betul, tanpa mengenakan dan tekanan, syarikat itu hanya mencipta teknologi, bergantung kepada prinsip utama “fokus kepada pengguna, dan segala-galanya akan datang sendiri.”

Kami berminat dengan pendapat anda. Adakah anda berfikir konsep sedemikian jahat atau melihat inisiatif seperti sebagai cara yang menjanjikan berinteraksi dengan persekitaran maklumat pada masa akan datang?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

34 + = 37