Bagaimana untuk memasukkan loghat dan aksen dalam sistem operasi yang berbeza

Bagaimana untuk memasukkan loghat dan aksen dalam Windows 10

Menggunakan papan kekunci pada skrin adalah cara paling mudah untuk menyerlahkan. Ia cukup hanya untuk memegang vokal yang dikehendaki dengan jari anda pada skrin sentuhan dan butang kiri tetikus pada yang biasa. Menu kecil akan muncul di mana anda boleh memilih simbol yang dikehendaki. Dalam Word dan banyak editor teks lain terdapat jadual karakter khas, di mana anda sentiasa boleh mengambil tanda aksen, aksen atau elemen yang serupa.

Juga terdapat cara lain di mana selepas surat yang diperlukan tanpa ruang maka perlu menulis angka 0301 untuk loghat atau 0300 untuk aksen dan tekan kombinasi kunci Alt + X. Dua contoh:

  • sebagai contoh → Alt + X → kunci;
  • kunci → Alt + X → kunci.

Kaedah ketiga memerlukan anda memilih susunan papan kekunci AS-Antarabangsa di rantau dan bahagian bahasa. Dengan kepalanya pada keyboard simbol (kekunci di sebelah kiri Masukkan) dan menekan vokal yang diingini membolehkan anda segera menekan. Begitu juga dengan penekanan (kunci di sebelah kiri unit). Contoh:

  • `+ o → ò;
  • ‘+ O → ó.

Bagaimana untuk memasukkan loghat dan aksen dalam macOS

Dalam macOS, seperti pada papan kekunci pada skrin di Windows, anda boleh menahan kekunci dengan susun atur papan kekunci bahasa Inggeris dan pilih aksara yang diingini dari yang disyorkan dengan mengklik pada angka yang sepadan. Kaedah ini mungkin tidak berfungsi jika slider “Autorepeat utama” (menu “Tetapan sistem”, panel “papan kekunci”) ditetapkan kepada “Mati”.

Juga, dengan susunan bahasa Inggeris, anda boleh menggunakan gabungan Alt-Option dan kunci tertentu: untuk aksen dan e untuk tanda aksen. Ia hanya untuk menekan huruf yang dikehendaki. Contoh:

  • Alt-Option + `+ u → ù;
  • Alt-Option + e + u → ú.

Bagaimana untuk meletakkan loghat dan loghat pada iOS

Pada alat Apple, watak yang diingini dipilih selepas anda menekan kekunci pada papan kekunci pada skrin. Ini terpakai kepada papan kekunci biasa dan beberapa papan kekunci pihak ketiga.

Bagaimana untuk meletakkan tanda aksen dan aksen pada Android

Seperti dalam iOS, anda hanya perlu memegang vokal yang dikehendaki dan pilih simbol dari yang dicadangkan. Senarai penuh aksara yang mungkin dipaparkan hanya dengan susunan bahasa Inggeris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 26 = 31