Cara membuat kata laluan yang boleh dipercayai dan menyimpannya dengan betul

Jika anda percaya buku Rock Breaks Gunting, setiap kata laluan seratus di dunia ialah qwerty gabungan, kata laluan, 123456 dan 12345678. Dalam senario ini, Statistik Dashlane, mengikut yang pada tahun lepas telah digodam lebih daripada 2.5 bilion akaun yang tidak lagi kelihatan begitu dibesar-besarkan.

Mungkin, sudah tiba masanya untuk berhenti menyumbat aturan dasar keselamatan maklumat dan akhirnya memasang kata laluan yang boleh dipercayai? Sekarang Lifehacker akan mengajar anda bagaimana untuk membuat kombinasi yang memerlukan beribu-ribu penggodaman, dan selamat untuk menyimpannya.

Kata laluan yang boleh dipercayai

Sebaik sahaja kata laluan dianggap diterima, seperti Pa55w0rd. Sekarang kombinasi sedemikian dipilih dengan serta-merta. Kemudian, cadangan untuk membuat kata laluan yang kuat menambahkan kemasukan watak-watak khas, tetapi tidak membantu untuk masa yang lama. Gabungan [email protected] $ 5w0rd dipilih dalam beberapa jam.

Anda boleh menyemak kebolehpercayaan kata laluan anda di laman web seperti How Secure is My Password. Jika anda takut bahawa perkhidmatan ini akan mengambil akaun anda, masukkan kombinasi yang sama bukannya yang sebenar.

Perkara utama dalam perkhidmatan ini adalah keupayaan untuk memahami apa yang sebenarnya mempengaruhi kebolehpercayaan kata laluan. Mula untuk melanjutkan kombinasi dengan menambahkan simbol tambahan kepada mereka, dan tonton perubahan dalam masa yang dijangka untuk pemilihan.

Cara membuat kata laluan yang kuat

Ternyata, kata laluan yang lebih panjang, lebih dipercayai. Pemilihan mudah, tetapi gabungan panjang 12 nombor dan huruf rawak akan mengambil masa 24 tahun. Tambahnya hanya satu aksara, dan penyerangnya memerlukan seribu tahun. 14 aksara – 42 ribu tahun. 15 aksara – 2 juta tahun. Kata laluan 16 huruf dan nombor dipilih untuk 74 juta tahun. Ia tetap mahu nasib pencuri dan kesabaran.

Cara membuat kata laluan yang kuat

Jelas, walaupun gabungan yang sangat panjang yang terdiri daripada unit, dibuka untuk satu atau dua. Sukar untuk meneka set aksara rawak matematik, tetapi otak manusia tidak kuat dalam hal ini. Cuba untuk datang dengan sesuatu yang kompleks, tetapi mudah untuk diingati, kita tidak dapat tidak beralih kepada beberapa tarikh, peristiwa dan gabungan dikenali itu.

Ringkasnya, seseorang menyangka diramal, tetapi algoritma mesin khas dapat menjana gabungan rawak sebenar.

Untuk membuat kata laluan yang panjang dan boleh dipercayai, Generator Kata Laluan dari Random.org sangat bagus.

Perhatikan fakta dan tip yang disiarkan di halaman perkhidmatan:

  • Kata laluan yang dihasilkan dihantar ke penyemak imbas anda menggunakan protokol selamat.
  • Kata laluan yang dibina tidak disimpan pada pelayan perkhidmatan.
  • Menggunakan perkhidmatan dalam talian adalah sesuai untuk menjana kata laluan kepada sesuatu yang tidak terlalu penting.
  • Jangan gunakan perkhidmatan dalam talian untuk menghasilkan kata laluan untuk akaun misi kritikal.

Ternyata, kata laluan yang paling penting masih perlu dirumuskan sendiri.

Cara membuat kata laluan infernal yang mudah diingat →

Bagaimana untuk menyimpan kata laluan

Masalah kata laluan yang panjang adalah kesukaran untuk mengingati mereka. Ia tidak mungkin bahawa anda memegang dalam kepala anda beberapa gabungan sedozen, yang terdiri daripada 14 atau lebih aksara dan termasuk aksara khas.

Penyelesaiannya boleh menjadi penggunaan aplikasi storan khas. Secara kasar, ini adalah peti keselamatan digital, di mana semua kata laluan anda terletak. Untuk membuka peti keselamatan, anda memerlukan kata laluan induk. Oleh itu, bukannya berpuluh-puluh kombinasi, anda perlu mengingati hanya satu yang membuka akses kepada semua yang lain.

10 aplikasi untuk menyimpan kata laluan →

Dengan pendekatan ini, ia adalah penting untuk ingat peraturan rantai, mengikut mana kebolehpercayaan kebolehpercayaan keseluruhan sistem adalah pautan yang paling lemah. Ringkasnya, kata laluan induk mestilah sangat kompleks dan panjang, dan anda perlu menjaga dengan teliti.

Sekiranya anda tidak mempercayai aplikasi sama sekali, kemudian cuba “PasswordCard”.

Ini adalah kad dengan satu set aksara yang anda perlukan untuk mencetak, dan kemudian secara bebas mengembangkan algoritma yang dapat difahami untuk membuat kata laluan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 − 24 =