Coda 2: Alat komprehensif untuk pemaju web

Coda 2

23 April 2007. Ia adalah hari ketika Panic memperkenalkan program Coda 1. Idea Coda adalah revolusioner: satu aplikasi, satu tetingkap untuk keseluruhan proses pembangunan web. Ia betul dan mudah. Pada tahun 2007, pemaju memenangi Anugerah Rekaan Apple untuk antara muka pengguna yang terbaik. Sebelum Coda, terdapat aplikasi seperti TextMate, BBEdit, Espresso MacRabbit dan CSS Edit. Ya, masih ada Dreamweaver, tetapi tidak semua orang ingin membelanjakannya. Coda telah menjadi revolusi yang benar. Sebelum pembebasannya, pemaju memerlukan beberapa alat yang berbeza. Kami memerlukan editor untuk menulis kod, klien FTP untuk memuat turun dan memuat turun fail dari pelayan dan penyemak imbas untuk memeriksa kerja mereka. Dalam sesetengah kes, pemaju memerlukan terminal SSH dan berfungsi dengan pangkalan data. Coda telah menyerap semua yang terbaik dan perlu, menjadi alat yang komprehensif dan mandiri.

Coda 2 adalah versi lengkap Coda 1, tetapi dibina berdasarkan prinsip yang sama. Selepas menjalankan aplikasi, pengguna membuka ruang kerja. Skrin utama memaparkan semua projek. Anda boleh membuat kumpulan dari projek anda, hanya seret satu projek yang lain.

Untuk menambah projek baru, klik + di sudut kiri bawah. Dalam tetingkap yang muncul, anda memasukkan data untuk disambungkan ke pelayan.

Coda 2

Kini anda boleh memilih projek baru dan mula bekerja dengannya. Selepas membuka projek, anda akan melihat senarai fail di pelayan anda. Pilih fail yang anda ingin bekerjasama atau buat yang baru. Coda 2 menyokong banyak bahasa semasa, persekitaran dan platform, termasuk HTML, CSS, PHP, JavaScript, ASP.NET, XML, SQL dan sebagainya.

Perhatian khusus perlu dibayar kepada antara muka program. Dia menjadi lebih selesa dan estetik. Menu teratas menerima tab. Dua tab pertama adalah statik, dan selebihnya adalah fail yang anda buka. Tab pertama membawa kepada halaman utama program, yang kedua membuka pengurus fail dan FTP.

Coda 2

Bekerja dengan kod ini sangat mudah. Coda 2, seperti kebanyakan editor, menyokong penonjolan kod. Ciri yang paling berguna dalam program ialah ia mengetahui semua bekas, kebanyakan fungsi, parameter dan memahami dengan sempurna sintaks.

Coda 2

Sebagai contoh, anda mula menaip “HT”, dan program itu dengan segera menawarkan versi penuh “HTML”. Juga program secara automatik menutup bekas, petikan, kurungan dan sebagainya. CSS mempunyai palet warna yang mudah. Anda memilih warna dalam palet, dan program itu dengan segera meletakkan nama kodanya. Jika anda mempunyai iPad, anda boleh melihat kerja anda pada tablet. Untuk melakukan ini, letakkan Diet Coda di atasnya, dan di Coda 2 klik “AirPreview”.

Coda 2

Seperti mana-mana perisian profesional yang kompleks, Coda 2 tidak murah, tetapi ia kos wangnya, dan mana-mana pemaju yang serius perlu memberi perhatian kepadanya.

Coda 2 | | Mac AppStore (2490 Rubles)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − = 14