Facebook: menggunakan kumpulan atau halaman?

Bukan rahsia lagi bahawa banyak pengguna telah “berpindah” ke Facebook, di mana mereka sudah cukup berjaya dalam mempromosikan produk, perkhidmatan, dan mereka sendiri. Tetapi tidak semua orang tahu cara terbaik untuk memulakan jalan ini. Apa yang lebih baik untuk dicipta – kumpulan atau halaman jenama, kedai, blog, untuk diri sendiri atau kucing kegemaran anda?

lifehacker, facebook, lifehacker.ru, apa yang lebih baik buat, halaman atau kumpulan, daripada kumpulan dan halaman berbeza di facebook, lego
© foto

Kumpulan Facebook

Pertama, apakah kumpulan Facebook? Kumpulan adalah komuniti di mana orang dapat berkomunikasi antara satu sama lain, berkongsi maklumat dan berinteraksi, tetapi hanya dalam topik atau idea tertentu.

Kumpulan boleh menjadi alat pemasaran yang hebat. Salah satu fungsi utama kumpulan ini adalah untuk menyampaikan maklumat yang diperlukan mengenai topik tertentu kepada khalayak sasaran. Sesetengah pengguna menggunakan halaman untuk tujuan yang sama. Tetapi tambah kumpulan itu adalah bahawa anda boleh menyekat akses kepadanya hanya untuk mereka yang menerima jemputan daripada anda, atau membuat akses terhad kepada pelbagai kriteria.

Halaman Facebook

Tidak seperti kumpulan, halaman tersedia secara terbuka. Pada dasarnya, mereka dianjurkan oleh pelbagai organisasi atau individu sebagai sumber terbuka untuk semua yang entah bagaimana tertarik pada topik halaman (untuk penggemar, peminat, dll.). Jika anda ingin melihat sebanyak mungkin orang mengenai syarikat anda, maka anda akan membuat laman Facebook dengan lebih baik.

Kumpulan Facebook dan Halaman: Bandingkan Ciri

Analisis perbandingan kecil fungsi hanya sesuai dengan mereka yang masih belum ditentukan dalam pilihan mereka. Jadi apa yang lebih baik – kumpulan atau halaman?

Pemesejan pukal
Salah satu ciri kumpulan yang paling luar biasa ialah keupayaan untuk menghantar mesej kepada semua ahli kumpulan ini terus ke peti masuk pengguna Facebook. Tetapi ada had – tidak lebih daripada 5,000 peserta. Maksudnya, jika matlamat anda adalah untuk menyebarkan maklumat di kalangan orang sebanyak mungkin, fungsi ini tidak akan menentukan anda.

Pengindeksan oleh enjin carian
Kedua-dua halaman dan kumpulan diindeks. Tetapi pentadbir boleh mengoptimumkan halaman untuk enjin carian menggunakan pelbagai aplikasi (contohnya, Static FBML). Ini tidak bermakna bahawa kumpulan tidak diindeks oleh Google. Anda boleh mengawal aliran maklumat dalam kumpulan, dan ini akan cukup untuk mengindeks dalam enjin carian.

Penerbitan dalam benang yang dikongsi
Facebook, halaman, kumpulan, lifehacker, lifehacker.ru

Satu lagi fungsi kumpulan dan halaman adalah kemungkinan penerbitan mesej oleh peserta. Apabila orang di Facebook mengemas kini status mereka (sesuatu yang mereka tulis di dinding), rakan mereka akan melihat kemas kini ini. Kumpulan dan halaman mempunyai fungsi yang sama. Adalah sukar untuk mengatakan siapa yang mempunyai kelebihan dalam kes ini lebih penting. Tetapi pada muka surat pentadbir mempunyai sedikit lagi hak, dan mereka boleh menyederhanakan aktiviti pengguna.

Menyimpan rekod dalam aliran
halaman dan kumpulan dalam perbezaan Facebook, cara menggunakan Facebook, petua, lifehacker, lifehacker.ru

Ia adalah mungkin untuk menapis akses ke rekod berdasarkan bahasa di mana pengguna berkomunikasi. Iaitu, jika anda mempunyai peminat berbahasa Inggeris, tentu saja, anda ingin mereka mendapatkan maklumat hanya dalam bahasa Inggeris. Mereka masih tidak dapat membaca bahasa Rusia. Sama seperti tidak semua ibu bapa anda dapat memahami corak kompleks dalam bahasa Inggeris. Ciri ini membantu mengelakkan menyumbat suapan berita dan menyampaikan kandungan khusus kepada pengguna akhir.

Sokongan Aplikasi
Salah satu perbezaan terbesar antara kumpulan dari halaman Adakah kebolehan halaman untuk memasukkan aplikasi. Aplikasi disediakan untuk pentadbir yang menyatukan mereka ke dalam halaman. Sebagai contoh, dengan aplikasi FBML Statik, pentadbir boleh membuat tab khusus untuk halaman. Iaitu, dalam kes ini, aplikasi membuat pentadbir halaman Facebook mempunyai bidang yang sangat luas untuk aktiviti.

Sekatan Akses
Facebook, halaman, kumpulan. jualan berkesan. pemasaran internet, lifehacker, lifehacker.ru
Salah satu kelebihan kumpulan di atas halaman adalah keupayaan untuk mengawal aliran peserta, iaitu akses kepada kumpulan ini. Terdapat tiga jenis kumpulan: terbuka, tertutup dan rahsia. Kumpulan terbuka berfungsi dengan cara yang sama seperti halaman – mereka boleh disertai oleh sesiapa sahaja. Kumpulan tertutup walaupun muncul dalam hasil carian Facebook, tetapi pentadbir memutuskan sama ada untuk memasukkan anda ke dalam kumpulan. Kumpulan rahsia yang tidak akan dicari melalui carian, akses kepada mereka hanya boleh diperoleh jika anda dihantar jemputan.

Peristiwa dalam Peti Masuk
Salah satu ketinggalan dalam bekerja dengan halaman Facebook adalah ketidakupayaan untuk menghantar mesej acara ke peti mel pengguna. Menyebarkan maklumat ini hanya boleh menjadi ahli halaman, rasshariv sendiri. Dan walaupun peratusan pengguna yang cukup besar akan melihat kemas kini, selebihnya akan tetap tidak dilaporkan. Tetapi anda boleh menggunakan iklan Facebook untuk menyebarkan maklumat di kalangan pengguna sebanyak mungkin.

Dalam kumpulan, adalah mungkin untuk menghantar jemputan kepada acara kepada setiap ahli kumpulan. Tetapi sekali lagi bilangannya terhad kepada 5,000 pengguna.

Kami memasukkan metrik
Halaman Facebook mempunyai ciri indah yang dipanggil “Insights Page”. Ia membolehkan pentadbir memantau maklumat “demografi” di halaman mereka – untuk mengesan pengguna mana-mana jawatan dan gambar tertentu, memantau aktiviti mereka.

lifhhaker, nasihat mengenai penggunaan kumpulan dan halaman di Facebook, lifehacker.ru

Widget promosi

Jika anda ingin mengiklankan laman syarikat anda (atau halaman peribadi anda) di kalangan pelanggan anda di Facebook, widget khas akan membantu anda. Tetapi dalam kumpulan, malangnya, tidak ada kemungkinan sedemikian.

Pada masa ini, untuk pentadbir halaman, hanya widget untuk peminat halaman boleh didapati. Selebihnya sedang dalam pembangunan.

URL Vanity
Dan ciri terakhir adalah URL Vanity (yang juga dipanggil “nama pengguna”). Ini adalah URL unik yang mengarahkan pengguna terus ke laman Facebook anda. Tidak ada ciri seperti dalam kumpulan, kerana ia bertujuan untuk pelbagai perbincangan dan penyebaran maklumat, dan bukan untuk meningkatkan kesedaran jenama atau orang awam. Idea ini adalah untuk mempermudah pengiklanan diri anda di Facebook. Sebagai contoh, anda hanya boleh memberitahu pelanggan anda untuk pergi ke Facebook dot dot oblique “perniagaan saya” untuk maklumat lanjut.

Kesimpulannya

Dan dalam kesimpulan jadual perbandingan kecil Facebook Pages Kumpulan
Kumpulan Facebook, halaman, jadual perbandingan, kelebihan dan kekurangan kumpulan dan halaman

Dan jangan lupa tentang halaman Lifehacker.ru di facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 67 = 69