Bagaimana untuk memindahkan program ke cakera lain tanpa memasang semula

Sistem operasi keluarga Windows, dan terutama versi ketujuh yang terakhir, mempunyai satu perkara yang tidak baik – untuk menduduki lebih banyak ruang cakera apabila anda menggunakannya. Tambah pada ini beberapa program yang dipasang lebih banyak sedozen dan itulah hasilnya – ruang yang diperuntukkan untuk pemacu sistem amat kurang. Dan ini, seperti yang anda tahu, membawa kepada penurunan prestasi sistem cakera, kesukaran dengan defragmentasi dan masalah lain.

Cara yang paling radikal ialah mengagihkan ruang bebas menggunakan salah satu pengurus partition, tetapi ada kaedah yang lebih mudah – untuk memindahkan program yang dipasang dari cakera sistem ke yang lain yang mengandungi lebih banyak ruang kosong. Untuk ini kami akan menggunakan program ini Steam Mover.

Pada mulanya, program ini dibangunkan untuk dipindahkan dengan bantuan permainan sistem pengedaran Steam. Walau bagaimanapun, utiliti ini melakukan pekerjaan yang sangat baik dengan banyak program lain. Untuk kerja Steam Mover anda memerlukan Windows Vista atau Windows 7, dan cakera mesti dalam format NTFS.

Program ini tidak memerlukan pemasangan dan terdiri daripada satu fail boleh laku. Selepas pelancarannya, kita melihat tetingkap dibahagikan kepada dua bahagian. Di sebelah kiri, anda mesti menentukan lokasi asal folder dengan program yang akan dipindahkan, dan di sebelah kanan anda mesti memilih kediaman baru program.

2010-09-10 17h32_33

Selepas itu, pilih item senarai dan klik butang anak panah kanan di sudut kiri bawah. Tetingkap arahan akan muncul selama beberapa saat dan program akan muncul di lokasi baru. Dalam kes ini, fail program akan dipindahkan ke folder baru, dan pautan akan dibuat di tempat lama, jadi semuanya harus berfungsi seperti dahulu. Jika anda mahu meletakkan semula program, klik butang anak panah kiri.

Steam Mover boleh menjadi alat yang sangat berguna dalam situasi di mana anda perlu cepat membebaskan ruang pada pemacu sistem tanpa menggunakan utiliti khusus yang rumit dan mahal.

Steam Mover

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

77 − 72 =