Bagaimana untuk mengurangkan saiz folder WinSxS di Windows 7 dan 8

Folder WinSxS terletak di C: \ Windows \ WinSxS, mengambil banyak ruang dan terus berkembang. Dalam folder ini fail yang tidak perlu terkumpul, sebagai contoh, komponen lama sistem, dan semakin lama anda mempunyai sistem operasi, semakin banyak folder WinSxS.

Mengapa folder WinSxS berkembang?

Apabila anda memasang sebarang kemas kini ke sistem, fail lama digantikan dengan yang baru, dan dalam folder WinSxS untuk kes bug semua versi lama disimpan.

Fail dari folder Windows masuk ke WinSxS menggunakan pautan keras, dan pengurus fail mengambilnya untuk jumlah sebenar. Oleh itu, saiz folder mungkin tidak dipaparkan dengan betul, tetapi sebenarnya ia beratnya tidak lebih daripada 15GB.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin membersihkan sistem fail yang tidak perlu, terdapat beberapa cara untuk melakukan ini.

Pembaharuan Windows Bersih

Pada prompt arahan, anda perlu menaip cleanmgr, dan utiliti terbina dalam akan menunjukkan berapa banyak ruang yang boleh dibebaskan. Anda hanya perlu menandakan “Kemas Kini Windows Bersih” dan klik OK.

pembersihan

Sekiranya anda menggunakan sistem operasi tunggal selama beberapa tahun, anda mungkin perlu membebaskan beberapa ruang bebas gigabait.

Apabila anda menyambung semula lagi, Windows 7 akan menghabiskan beberapa minit membersihkan fail sistem sebelum anda dapat melihat semula desktop anda. Jika anda tidak mempunyai pilihan ini, anda mungkin tidak mengemas kini Windows untuk masa yang lama. Pasang kemas kini sistem terkini dan ia akan muncul.

Tidak seperti tujuh, Windows 8 dan 8.1 membersihkan kemas kini secara automatik dalam Penjadual. Windows membersihkan folder pada jadual dengan menggunakan tugas Microsoft-Windows-Servicing-StartComponentCleanup, yang secara automatik bermula di latar belakang dan memadamkan komponen 30 hari selepas anda memasang kemas kini.

startcomponentcleanup-scheduled-task

Jika anda ingin mengemas kini kemas kini secara manual, buka Pembersihan Cakera, semak “Kemas Kini Windows Bersih” dan klik OK.

Di Windows 8.1 terdapat lebih banyak pilihan untuk penghapusan sendiri fail. Di sana anda boleh memadam semua versi sebelumnya, walaupun ketika 30 hari tidak berlalu sejak pemasangan yang baru. Untuk melakukan ini, jalankan baris arahan bagi pihak pentadbir dan masukkan arahan yang diperlukan.

Sebagai contoh, satu arahan membuang semua versi kemas kini tanpa menunggu 30 hari:

DISM.exe / dalam talian / Cleanup-Image / StartComponentCleanup

Yang lain memadam fail yang diperlukan untuk mengeluarkan pek perkhidmatan. Selepas memasukkan arahan ini, anda tidak akan dapat mengeluarkan pek perkhidmatan yang dipasang:

DISM.exe / dalam talian / Bersihkan-Imej / SPSupedededed

Perintah lain akan memadamkan semua versi lama bagi setiap komponen. Selepas ini, anda tidak akan dapat mengalih keluar semua pek perkhidmatan yang dipasang:

DISM.exe / dalam talian / Cleanup-Image / StartComponentCleanup / ResetBase

Mengalih keluar komponen mengikut permintaan

Versi Windows moden membenarkan anda memasukkan komponen sistem apabila diminta. Senarai fungsi dalam tetingkap “Windows Components”, yang boleh anda akses dari panel kawalan.

Walaupun anda tidak memasang mana-mana daripada mereka, iaitu, mereka tidak ditandakan, komponen masih disimpan pada pemacu keras anda dalam folder WinSxS. Jika anda mahu memasangnya, anda tidak perlu memuat turun apa-apa, anda boleh melakukannya dari folder.

turn-on-windows-features-on-or-off

Walau bagaimanapun, walaupun komponen yang tidak digunakan mengambil ruang pada cakera keras, dan jika anda sangat penting untuk membebaskan ruang, anda boleh memadamnya.

Windows 8 menambah pilihan baru yang membolehkan anda memadam semua fail ini dari WinSxS, dan jika mereka tiba-tiba memerlukan anda, anda boleh memuat turunnya dari Microsoft.

Untuk mengalih keluar komponen, buka command prompt dan jalankan perintah berikut:

DISM.exe / Online / Bahasa Inggeris / Dapatkan-Ciri / Format: Jadual

Anda akan melihat komponen yang berbeza dan keadaan mereka.

tingkap-ciri-nama-dan-keadaan

Untuk memadamkan fungsi dari sistem, anda boleh menggunakan perintah berikut, menggantikan NAME dengan nama fungsi yang anda ingin padamkan.

DISM.exe / Online / Disable-Feature / featurename: NAME / Remove

keluarkan-windows-feature-from-disk

Sekiranya anda menjalankan arahan / GetFeatures sekali lagi, anda akan melihat bahawa fungsi telah berubah status kepada: “Dilumpuhkan dengan Payload Removed” bukan hanya “Dinonaktifkan”.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 5 =