Przechodzenie ze starego konta Google na nowe

Czasami zdarza się, że naprawdę trzeba przejść na nowe konto. Na przykład, byłeś zagorzałym wielbicielem Gwiezdnych Wojen i twój adres e-mail wyglądał mniej więcej tak – [email protected] A na tym koncie masz wszystkie ważne usługi, kluczowe informacje i wiele więcej. Ale teraz stałeś się ważnym biznesmenem lub osobą publiczną, a tylko trochę dorosła i nadszedł czas, aby połączyć swoje konto i swoje imię. Oznacza to, przejdź z [email protected] do [email protected] (nie zapomnij o Czytniku Google, Kalendarzu Google i Dokumentach Google). Ale jednocześnie zachowaj wszystkie dane i hasła lub przynajmniej zmniejsz straty. Jak to zrobić? Czytamy “zbieramy walizki” i ruszamy.

Gmail, poczta, zapisz dane, zapisz hasło
© zdjęcie

Zmień stare konto Gmail na nowe

Niestety, w Gmailu nie ma sposobu, aby po prostu zabrać i przenieść wszystkie bagaże do nowego, z bardziej dźwięcznym imieniem. Aby to zrobić, będziesz musiał pracować z klientem pocztowym, takim jak Outlook, aby przeciągać wiadomości między kontami.

Musisz zezwolić obu kontom w Gmailu na dostęp do klienta pocztowego “desktop” przez IMAP. W Ustawieniach Gmaila znajduje się lista klientów poczty e-mail obsługujących protokół IMAP. Ponadto, aby uzyskać bardziej produktywną pracę, musisz wprowadzić Zaawansowane funkcje IMAP w Laboratorium Gmaila na obu kontach (starych i nowych) i określić, że pokazuje ona wszystkie twoje skróty (w tym Wysłane i Wszystkie wiadomości). Możesz to zrobić, przechodząc do Ustawienia – Etykiety.

Przygotowywanie konta Gmail do przenoszenia
Przede wszystkim musisz rozumieć wiadomości i skróty (pamiętaj, że Elementy wysłane, Skrzynka odbiorcza i Oznaczone to także skróty). Jednym ze sposobów uproszczenia pracy z nimi jest utworzenie tzw. Multi-label. Na przykład, jeśli masz wiele wiadomości oznaczonych jako “1” i “2”, możesz utworzyć wiele etykiet “1 i 2” i połączyć wszystkie wiadomości zawierające etykiety “1” i “2”

Tak więc, w twoim kliencie stacjonarnym wszystkie wiadomości będą w jednym miejscu, a ich przejście na nowe konto zajmie znacznie mniej czasu. Kiedy wiadomości zostaną już przesłane na twoje nowe konto, będziesz mógł zwrócić wszystko z powrotem na swoje miejsce, usuwając trzecią, ujednolicającą etykietę.

lifhacker, lifehacker.ru, poczta, skonfiguruj pocztę

mail, zapisywanie danych i haseł podczas przełączania się na inne konto w Gmailu

ustawienia poczty Gmaila, zmiana konta, zapisanie hasła, lifehacker, lifehacker.ru

Przeniesienie ze starego konta Gmail do nowego ze swojego klienta poczty e-mail na komputerze
Po przygotowaniu starego konta do przeniesienia musisz przygotować nowe – utworzyć te same foldery i skróty, które były obecne w starym. Następnie należy przejść do klienta pulpitu i rozpocząć przeciąganie wiadomości ze starych folderów na nowe. Zrób to dla wszystkich folderów / etykiet, w tym Inbox i Sent, ale nie dotykaj jeszcze całej poczty. Następnie musisz zająć się wiadomościami bez skrótów znajdujących się w folderze All Mail.

jak zmienić konto Gmail bez utraty danych i haseł

Zanim pobierzesz wiadomości bez etykiet, upewnij się, że wszystkie zaznaczone e-maile ze starego konta zostały przeniesione na nowe, a następnie musisz je usunąć ze starego. Jest to konieczne, aby zapewnić, że nie zostaną one skopiowane w folderze “All Mail”. Następnie wszystkie foldery oprócz All Mail będą puste. Teraz możesz łatwo wybrać pozostałe wiadomości w folderze “All Mail” i przeciągnąć je do tego samego folderu, ale na nowe konto.

Kalendarz Google

Aby przenieść główny Kalendarz Google, musisz przejść do Ustawień i kliknąć kartę Kalendarz. Tam jest link Eksportuj kalendarze, klikając, w którym zapisujesz wszystkie swoje kalendarze w formacie iCalendar w jednym pliku w archiwum Zip.

Następnie przejdź do nowego konta, wróć do Ustawień – Ustawienia kalendarza – Kalendarze i utwórz nowe. Nazwij go i kliknij link Importuj kalendarz. Wybierz plik .ical, który przekieruje Cię do głównego kalendarza i załaduj go, używając utworzonego nowego pustego kalendarza.

Jeśli masz kilka kalendarzy, które chcesz przenieść, możesz przejść w inny sposób. Wróć do Ustawień, kliknij kartę Kalendarz na pierwszym koncie i wybierz Udostępnij kalendarz. W linii wpisz adres drugiego konta i kliknij przycisk Dodaj. Drugi adres zostanie powiadomiony, że uzyskałeś dostęp do takiego kalendarza, aby potwierdzić, musisz przejść do linku podanego w liście. Później kalendarz na drugim koncie otworzy się automatycznie bez linku. Następnie możesz przejść do Ustawień na drugim koncie i usunąć adres pierwszego konta z listy dostępu do kalendarza. Dlatego drugie nowe konto pozostaje wyłącznym właścicielem kalendarza. Podobne czynności wykonujesz ze wszystkimi swoimi kalendarzami.

Przenoszenie za pomocą Dokumentów Google

Prześlij swoje dokumenty na zwykłe konto jest dość proste. Musisz wybrać dokumenty, które chcesz przesłać, wybierz “Zmień właściciela” z rozwijanego menu i wprowadź nowy adres e-mail.

Jeśli chcesz przesłać dokumenty do poczty w innej domenie, musisz trochę spróbować. Aby to zrobić, musisz wybrać niezbędne dokumenty, wszystkie w tym samym menu “Dodatkowe akcje” wybierz “Eksportuj”. Zostaniesz poproszony o wybranie formatu, w którym będą przechowywane twoje dokumenty – MS Office, Open Office lub PDF. Wybierz i zapisz w archiwum ZIP. Następnie pobierz niezbędne dokumenty z komputera na nowe konto.

Czytnik Google

Przeniesienie subskrypcji rss również nie zajmuje dużo czasu. Ale działa tylko wtedy, gdy Twoje nowe konto jest również w Gmailu. Wszystko, co musisz zrobić, to przejść do swojego Czytnika Google – Ustawienia i kliknąć Importuj / eksportuj. Poniżej link “Eksportuj subskrypcje jako plik OPML”, który pobierze na komputer jeden plik, który będzie zawierał wszystkie twoje subskrypcje. Kliknij ten link, a następnie przejdź do tych samych ustawień na drugim koncie. Tylko w drugim przypadku klikniesz przycisk “Wybierz plik” i wybierz plik z subskrypcją. Po pobraniu pliku cała taśma pojawi się w Czytniku na nowym koncie. Tutaj tylko na nowym koncie Czytnika Google nie będą wyświetlane zaznaczone posty, przeczytane lub nie przeczytane, a będziesz musiał ponownie dokonać przeglądu wszystkich wpisów, a także zapoznać się z listą przyjaciół.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 55 = 57